U prostoru Mjesnog odbora „Slavija” danas je upriličena svečana podjela ugovora ženama zaposlenima kroz nastavak projekta “Zaželi – program zapošljavanja žena – druga faza”. Posao je dobilo 50 Vinkovčanki koje će 12 mjeseci brinuti o 300 sugrađana u nepovoljnom položaju.

Projekt “Zaželi – program zapošljavanja žena – druga faza” vrijedan je 4.614.850,00 kuna, a trajat će ukupno 18 mjeseci. Projekt je, istaknula je Kristina Jukić iz Razvojne agencije VIA Vinkovci, pomoćnica direktorice za projekte i vidljivost, financiran iz Europskog strukturnog fonda, Operativnog programa Učinkovitost ljudskih potencijala. Kao i u prvoj fazi istoimenog projekta, zapošljavanjem žena ranjivih skupina unaprijedit će se radni potencijal teže zapošljivih žena te povećati socijalna uključenost i kvaliteta života krajnjih korisnika. Zaposlenih 50 žena pružat će podršku za 300 korisnika u nepovoljnom položaju s naglaskom na starije, bolesne osobe i osobe s invaliditetom. Riječ je o pomoći u dostavi namirnica, pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora, nabavci lijekova, plaćanju računa, ali i pomoći kroz razgovor i socijalno uključivanje u društvo. Kroz projekt žene su se osposobile za poslove njegovateljice starijih i nemoćnih osoba i za poslove gerontodomaćice, a uz njihove posjete i pomoć, za korisnike su predviđeni i paketi s potrepštinama.

„Vrlo mi je važan ovaj posao s obzirom na godine i na to što posla nema. Prije projekta „Zaželi” imam, nažalost, svega 13 godina radnog staža što je jako malo. Za sam posao mogu reći da sam zadovoljna, a najvažnije je da su zadovoljni i naši korisnici. Njima je pomoć jako potrebna, a mi smo zadovoljni što možemo raditi. Imam šest korisnika, a pomažem im u svemu što im je potrebno u svakodnevnom životu”, istaknula je ovom prilikom Gordana Novokmet (53), koja je bila zaposlena i u prvoj fazi projekta „Zaželi”.

Slično promišljaju i druge žene, a potvrdila je to i Vesna Marković za koju je ovo, također, nastavak rada u projektu „Zaželi”.

„Moje iskustvo rada kroz ovaj projekt je ugodno i lijepo. Korisnici su različiti, ali mi se prilagodimo. Za to smo i obučeni kroz projekt jer ovaj posao traži puno tolerancije, razumijevanja i strpljenja. Koliko u tome uspijevamo najbolje bi mogli reći naši korisnici, ali vjerujem da su zadovoljni jer primjedbi nije bilo. Posao mi puno znači između ostaloga i zbog toga što je lijepo kada žena u starijim godinama može pokazati da se još uvijek osjeća korisnom i da može dati nešto od sebe”, istaknula Vesna Marković (57).

U ime Grada Vinkovaca ugovor s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava potpisao je gradonačelnik Ivan Bosančić, koji je nazočio i današnjoj podjeli ugovora zaposlenim ženama.

„Ovo je jedan od ljepših projekata koje smo ostvarili u gradu Vinkovcima, gdje smo kroz europski novac direktno dobili pomoć za naše sugrađane, za starije i bolesne osobe kojima je pomoć potrebna. Drago mi je i zbog one druge koristi koja je također jako važna, a to je da smo zaposlili žene koje nisu mogle naći posao u ovom trenutku. Koliko je ovaj projekt dragocjen za korisnike vidjeli smo u onih nekoliko mjeseci nakon završetka prve faze kada su svi tražili da se nastavi. Svima želim da i nastavak prođe na obostrano zadovoljstvo, da naše djelatnice dobro predstavljaju grad, ali isto tako i da korisnici imaju razumijevanja. Vjerujem da smo se svi već navikli na taj projekt i da neće biti nikakvih problema”, istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Ivan Bosančić.

 

Link na članak: